De allra flesta hundar har päls och pälsen måste vårdas, precis som vi människor måste tvätta och vårda vårt hår. För oss finns det alla möjliga hårvårdsprodukter från märken som Maria Nila, men hur är det för hundar?

Det finns faktiskt mycket mer pälsvård för hundar än du tror utöver all annan skötsel av hund. Faktum är att du till och med kan färga hundars päls, något som många tycker är helt befängt. Du kan alltså färga din pälsklings päls på ungefär samma sätt som du sätter i en colour bomb eller färgning från Maria Nila, dock måste färgen vara hundvänlig. Det är bra att veta att hundar är färgblinda så hunden själv kommer knappast att njuta av att se sig i spegeln. Att färga hundens päls är enbart något som vi människor roar oss med för att vår hund ska sticka ut ur mängden.

Allmän pälsvård av hund

Tvätta, trimma och borsta är det som hör till en hunds vanliga pälsvård. Idag finns det riktigt bra hundschampon för olika raser beroende på vilken typ av päls de har och hur tjock den är. Man ska helst undvika att använda vanligt människoschampo på hunden eftersom de kan få hudproblem. Våra schampon är gjorda för mänsklig skalp och inte hundars.

Trimma hundar med längre päls är viktigt. Annars kommer pälsen att få en massa tovor och smutsansamlingar vilket inte är särskilt kul för hunden. Dessutom kan det vara bra att känna till att ovårdad päls lättare drabbas av loppor och du har svårt att se parasiter och fästingar som kan vara farliga.

Borsta hundens päls är något du kan göra själv, det behöver du inte gå till en salong för att göra. Köp en pälsborste men var försiktig de första gångerna du borstar eftersom hunden kan tycka det är obehagligt. Tycker den det första gången är risken stor att den utvecklar en fobi mot borstning och kanske biter dig om du försöker igen.

Pälsvård för korthåriga hundar

Det finns även nästan pälslösa hundar och de måste man vara försiktig med när det gäller pälsvård eller rättare sagt hudvård. Raser som kinesisk nakenhund till exempel måste skyddas från sol och kyla eftersom de annars kan skada sig.

Hundar som inte fäller

Vissa raser som pudlar fäller inte vilket många hundägare tycker är riktigt skönt. Dock ska du fortfarande borsta igenom pälsen ibland och det är viktigt att tvätta den då och då eftersom även icke fällande hundar kan vara känsliga för smuts och grus i pälsen. Du ska inte schamponera en hund varje gång du tvättar pälsen, oftast räcker det med att duscha av den. Men några gånger om året kan det vara bra att använda hundschampo så att pälsen blir riktigt ren från all utomhusvistelse.