Det finns flera orsaker till varför du kan vilja göra din egen hundmat, istället för att köpa färdig mat i påse eller burk. När du lagar egen hundmat har du möjlighet att själv bestämma vad hundens mat ska innehålla och på så sätt ge hunden en renare kost fri från tillsatser. Har du aldrig gjort hundmat tidigare kan det vara svårt att veta hur du ska komma igång. Ett bra sätt att börja är genom att ta hjälp av recept på internet.

Det finns tre saker som är extra viktiga att ha i åtanke när du ska laga egen hundmat. Det första är att följa receptet noga, oavsett vilket recept du väljer att använd dig av. Det andra är att ha koll på hur näringsinnehållet blir och det tredje att anpassa kosten efter just din hund. På ravarubutiken.se kan du vara säker på att hitta högkvalitativa och ekologiska livsmedel som du kan använda till vegetarisk hundmat, men mer om detta nedan.

Kan hundar äta vegetarisk kost?

Till skillnad från många andra köttätande djur, t.ex. katter, kan hundar klara sig mycket bra på enbart vegetarisk kost. Om du ser till att hunden får i sig alla viktiga näringsämnen och protein behöver du inte använda dig av animaliska råvaror. Väljer du vegetariskt är det dock extra viktigt att du har koll på att proportionerna blir rätt. Det vegetabiliska protein du väljer att använda dig av ska t.ex. innehålla bra och rätt aminosyror. Som tidigare nämnt kan du titta in på ravarubutiken.se för att hitta riktigt bra proteinkällor. Är du okej med att använda delvis animaliska produkter är ägg och mjölk ett bra alternativ. I annat fall fungerar det även bra med sojaprotein eller sojamjöl.

Komplettera kosten med tillskott

Hemmagjord hundmat kan vara precis lika bra som det högkvalitativa hundfoder du köper i djurbutikerna, men för att den ska hålla samma standard måste maten också ha rätt mängd vitaminer, mineraler, fett och protein. Fett kan du enkelt tillsätta med hjälp av olika råvaror, men för vitaminer och mineraler kan kosttillskott vara ett bra alternativ. Här rekommenderar vi att du hellre väljer ett multivitamintillskott än att du själv ger dig på att försöka kombinera olika sorter. Råkar du överdosera en mineral, t.ex. kalcium, kan kalciumet göra det svårt för kroppen att ta upp andra näringsämnen, t.ex. zink och järn.

Anpassa efter hundens behov

Alla hundar har inte samma behov av näringsämnen och därför är det viktigt att du utgår från just din hund. En tik, dräktig hund eller valp är i behov av mer energi jämfört med en fullvuxen hund. Det är heller inte ovanligt att större hundraser är extra känsliga för fel typ av mat. När du lagar hundmat ska du således alltid utgå från hundens behov.