En hund kräver en hel del skötsel. Många tror att det räcker med att släppa ut hunden ett par timmar i trädgården så den kan rasta sig själv men så är inte fallet. Man bör räkna med att lägga minst fem till sex timmar dagligen på hunden. Men vad tar sådan tid?

Mental stimulans

Hunden behöver mental stimulans. Det finns annars stor risk att den blir uttråkad. Hos Brukshundsklubben kan man läsa mer om olika sätt att stimulera hunden. Ett sätt kan vara att gömma hundens godis i ett pussel. Man kan också lägga godbitar på olika ställen hemma som hunden sedan får leta upp. Man kan också köpa stimulerande leksaker till hunden. Även vanliga lekar är stimulerande både för hundens mentala som fysiska förmågor.

Rastning

En annan sak som tar tid är rastning av hunden. En hund måste gå på ordentliga promenader minst tre gånger om dagen. En av dem bör vara omkring en timme lång och gärna gå i blandad terräng. Mellan promenaderna kan hunden släppas ut om man har en säkert inhägnad trädgård att låta den vara i. Om så inte är fallet bör hunden hållas kopplad vid utevistelsen.

Fodring

Vissa låter sina hundar ha fri tillgång till hundfoder dygnet runt. Då behöver det inte ta så lång tid att fylla på skålen och diska samt fylla vattenskålen. Ska hunden däremot ha mat vid bestämda tider måste man anpassa sig efter dem. Dessutom ska hundens tallrik diskas mellan måltiderna. Det kan alltså ta lite längre tid att utfodra hunden på bestämda tider.

Träning

Alla hundar behöver tränas då och då. Det kan vara en valp som behöver lära sig basgrejer som inkallning, sitt, ligg eller loss. En lite äldre hund kan också tränas i agility, lydnad, rallylydnad eller andra roliga aktiviteter. Även en hund som är till åren och ses som gammal har behov av att röra på sig och man kan även ge den enklare kommandon som håller hundens hjärna igång. Det gäller dock att träna efter hundens förutsättningar.

Pälsvård

Pälsvård tar också det tid. Vissa hundar behöver borstas varje dag och badas flera gånger i månaden. Andra behöver man bara kamma någon gång ibland. Raser som pudel måste klippas flera gånger per år och det tar tid.