Kläder till hunden kan både vara något praktiskt och något som handlar om utseende och mode. Efterhand som hundarna blivit allt viktigare för sina ägare har olika sorters hundföretag ploppat upp och den nya marknaden med mode för hundar har även lockat kändisar till sig.

Praktiska skäl till hundkläder

Att använda hundkläder kan vara en hjälp, framförallt för vissa sorters hundar. Extra viktigt kan det vara när vädret är både blött och kallt. En hund med kort päls kan då behöva ett extra skydd för att inte frysa. Hundar med längre päls kan också behöva skyddas eftersom pälsen kan bli väldigt blöt och sen kyla ner hunden. För den här praktiska användningen av hundkläder finns det täcken, jackor och liknande som går att använda. Det finns även skor, som kan användas om tassarna behöver skyddas mot vägsaltet. Att ta hand om sin hund på det här sättet tycker de flesta är oproblematiskt. Att skydda huvudet med mössa är däremot ofta en dålig idé eftersom det påverkar hundens hörsel och kan göra många hundar otrygga, även om det är värmande.

En ny modeindustri

När kläder på hunden används helt för att skapa en viss stil kan det istället leda till kritik, eftersom ägaren då kan anklagas för att använda hunden som en accessoar. Även om inte alla är överens om att moderiktiga kläder är okej är det väldigt många som tycker att det är roligt, gulligt eller snyggt att ta på hunden vissa särskilda plagg. Fler hundkläder säljs och det är samtidigt fler som blivit intresserade av att designa kläder det senaste årtiondet. Bland svenska designers som gjort hundkläder finns bland annat Markoolio, Josefin Crafoord och Camilla Thulin med flera. Bland de internationella namnen finns Snoop Dogg, som såklart gjort en kollektion i gangsterstil med bland annat fejkpälsar och huvtröjor.

Längtan efter att låta hunden matcha sin ägare har gjort att det är möjligt att tjäna ganska stora pengar på just hundkläder av olika slag. Att kändisar gett sig in i branschen har gjort att intresset ökat, vilket i sin tur gjort att försäljningen ökat. När försäljningen ökat har hundkläder i flera olika stilar tagits fram, vilket gjort att fler blivit lockade att köpa. Det är en helt ny modeindustri som tagit form, som kanske inte varit möjlig utan dagens sociala medier och influencers, som i rätt stor utsträckning stått för att fenomenet uppmärksammats och blivit populärt.