Om man väl har bestämt sig för att köpa en hund är det viktigt att köpet blir ordentligt. Det är absolut inte roligt att ha köpt en hund, och det sedan visar sig att man blivit lurad. Det har blivit allt för många som köpt hundar och sedan behövt avliva dem, eller som drabbats av höga veterinärkostnader när det visade sig att hunden var sjuk. Många av dessa köpare har hämtat upp hunden på en parkeringsplats och sedan tagit hem den. Man har inte fått några intyg och ofta använde säljaren inte heller sitt riktiga namn.

Seriösa uppfödare

Om man vill hitta en seriös hunduppfödare kan man leta hos Svenska Kennelklubben där finns det uppfödare inom nästan alla raser. Hundarna hos dem är i regel vaccinerade, ID-märkta, och ofta friröntgade om det är en ras som ofta har höftledsproblem eller liknande. Seriösa uppfödare är rädda om sitt rykte och de ser också till att ha koll på vilka hundar som används i avel. Om de får en valp som inte är lämplig att avla vidare på säljs den i regel inte innan den är kastrerad.

Köpa hund på annons

Det är inte ovanligt att finna annonser där valpar säljs. Man kan finna dem i tidningar av olika slag, online och på anslag i butiker. Bland annonsörerna finns det både seriösa och mindre seriösa uppfödare. När det gäller till exempel jakthundar är det många som föder upp dem helt seriöst, men så vill ägaren av olika anledningar inte registrera sig hos kennelklubben.

När man köper en hund på annons kan det vara smart att granska valpen extra noga. Be att få veterinärbesiktiga den och skriv ett köpekontrakt där alla detaljer finns med. Be gärna om att få kontakta andra personer som köpt en valp av samma uppfödare. Om alla där är nöjda är chansen större att uppfödaren verkligen är seriös.

Ta hand om en omplaceringshund

Det finns gott om omplaceringshundar att ta hand om. De är i olika åldrar och har olika bakgrund. Många hundar har inte haft det så bra innan och det kan krävas en hel del arbete innan man kommer dem riktigt nära. Det finns dock också omplaceringshundar som människor helt enkelt ger bort för att de inte hinner med hunden, och de kan fungera som vilken annan hund som helst.

Vad kostar hunden att köpa?

Hur mycket en hund kostar att köpa varierar. En omplaceringshund kan ges bort eller säljas för en symbolisk summa. En blandrashund är i regel billigare än en renrasig sådan men det finns såklart inga garantier. Man får räkna med att en renrasig hundvalp kostar närmare 15 000 kronor, och om valpens föräldrar fått bra resultat på jaktprov eller utställningar kan den bli ännu dyrare.