Ibland kan det bli fel när barn och hundar umgås. Barnet kanske inte uppfattar hundens signaler, eller så blir hunden lite för ivrig. Men hur ska man hantera en sådan situation?

Hunden drar omkull barnet

Om barnet håller i hundens koppel kan det hända att barnet inte kan hålla emot om hunden drar till. I regel sker inget allvarlig, utan barnet dras helt enkelt omkull. Det kan bli värre om hunden börjar jaga efter något och barnet inte släpper taget. Det bästa är att helt enkelt inte låta de här situationerna inträffa. Låt inte barnet hålla en större hund eller se till att du har en egen ögla på kopplet så du kan stoppa hunden.

Hundbett

Ibland kan en ivrig hund råka bita till och om barnet inte lyssnar när hunden säger ifrån kan ett bett vara nära förestående. Hos 1177 kan man läsa mer om vad man ska göra om man blir hundbiten. Om det gått hål i huden kan det vara klokt att söka sjukvård. I alla fall om bettet är djupt och sitter nära en led. Kom ihåg att ett bett på ett barn kan vara betydligt allvarligare än ett bett på en fullvuxen människa.