Hundar och barn kan vara en alldeles utmärkt kombination. Hunden kan vara ett sällskap till barnet och även fungera som träningskompis. Om barnet är ute och går med hunden kommer denne troligen också att försvara barnet om något skulle hända. Men går barn och hundar alltid ihop?

Vilka raser är barnvänliga?

Vissa menar att små hundraser är barnvänliga men även större sådana kan vara minst lika snälla mot barnet. Det handlar mycket om hur hunden får lära sig att umgås med barnet. I flera fall ser man barn använda större hundraser som små hästar, som kuddar eller som sittstöd. Många gånger är större hundraser mer toleranta än små. Dock kan en större hundras ibland ha lite svårt att ha koll på placeringen av sin kropp och det kan ställa till lite.

Snälla och lugna individer

När man skaffar hund och samtidigt har barn kan det vara klokt att leta efter snälla och lugna individer. Köper du din hund hos en uppfödare är det inte fel att förklara situationen. Uppfödarna har stenkoll på sina valpar och kan med en gång ta fram en som passar i en barnfamilj.

Lär barnen att hunden inte är en leksak

Något många missar är att lära barnen vad en hund är. Hunden ska inte ses som en leksak. Man får inte dra den i svansen eller öronen. Ibland kan det vara bra om hunden morrar till åt barnet, det är ofta en snabb lärdom. Håll koll på barnen tills dess att de har lärt sig att låta hunden vara ifred ibland.