Jakt är en populär fritidssyssla i Sverige och i många andra länder. Det har också blivit vanligt att man tar med sig sin hund ut i skogen. Hunden blir ett extra sällskap men även ett hjälpmedel under jakten.

Hitta en jakthund

Det går inte att köpa vilken hund som helst och ha den som jakthund. En pudel kommer till exempel inte att fungera så bra under älgjakten och en afghanhunds päls kommer att ställa till det rejält. Hos Jägarförbundet finns det annonstorg där det ofta säljs hundar av jakthundsras. Flera av hundarna härstammar från hundar som fått mycket bra resultat på jaktprov och som dessutom jagat sedan flera generationer tillbaka. Man kan också fråga runt i sitt jaktlag om de känner till någon som säljer eller föder upp jakthundar.

Fördelar med att jaga med hund

En stor fördel med att jaga med hund är att hunden blir ett bra sällskap. Hunden har också en fantastisk näsa som kan känna skillnad mellan olika dofter. Det gör att man lättare hittar vilt i skogen.

Olika sätt att jaga med hund

Man kan jaga med hund på olika sätt. Vissa vill ha hunden i koppel eller långlina, medan andra har hunden lös. Det kan vara klokt att prova sig fram för att se vad man gillar bäst.